Isidora Žebeljan “Klin čorba”

, Galerija SANU

Prikaz dela Isidore Žebeljan Klin čorba – nadreačistička bajka za oktet.
Na Tribini su govorili Dušan Mihalek i Maja Čolović Vasić, muzikolozi, Borislav Čičovački, muzičar i pisac i autorka. Razgovor je moderirala Zorica Premate.

Delo Klin čorba izveli su članovi Žebeljan ansambla: Aleksandar Tasić, klarinet, Ivan Jotić, fagot, Milan Roksandić, horna, Mirjana Nešković i Jelena Dimitrijević, violine, Ivana Uzelac, viola, Dejan Božić, violončelo i Boban Stošić kontrabas.

Tribina i koncert održani su u okviru muzičkog festivala BUNT.
Organizacija dogadjaja Centar za muzičku akciju (CMA) u saradnji sa SANU i muzičkim redakcijama RB2 i RB3.
Program podržao SOKOJ.

Preuzmite program (PDF)

Tekst sa tribine Maje Čolović Vasić

Samo nekoliko nedelja nakon premijere Klin čorbe u Berlinu Isidora Žebeljan i ja smo snimale intervju za emisiju Vreme muzike Radio Bgd 2. U tom razgovoru saznala sam da je tokom proba sa članovima Berlinskog okteta (kako je odnos sa izvođačima postajao opušteniji) Isidora igrala i pevala kako bi im što neposrednije objasnila (dočarala) svoje delo i da je bilo čak i predloga da se tako predstavi i pred berlinskom publikom. Setila sam se ove priče nedavno, na beogradskoj Tribini kompozitora, gledajući Isidoru kako u publici prati izvođenje Čorbe i pomislila kako joj je bila potrebna ogromna snaga volje kako bi ostala na svojoj stolici.

Pročitajte ceo tekst Maje Čolović Vasić

AUDIO/VIDEO

FOTOGRAFIJE